Witte wijnen: het verschil tussen droog, zoet en mousserend
Witte wijn is heerlijk om in de zon op het terras te drinken, maar past ook perfect bij een lunch of diner. Er zijn wat dat betreft voor allerlei gelegenheden uiteenlopende soorten witte wijnen als een passende match beschikbaar. Bovendien zijn er allerlei kenmerken die witte wijnen van elkaar doen onderscheiden, zoals de herkomst, wijnjaar, druivensoort en smaak. Zo is er ook een verschil tussen droge en zoete witte wijn, waar mousserende witte wijn nog aan het rijtje is toe te voegen. Ontdek de verschillen tussen witte wijnen op basis van droogheid, zoetheid en mousserende karakter.
Wat is droge witte wijn?
Droge witte wijn is een wijntype dat over een beperkt aantal suikers beschikt. Populaire droge witte wijnen zijn onder meer Chardonnay net als Pinot Blanc en Sauvignon Blanc. Druiven bevatten suikers en des te langer de druif is blijven hangen voor de oogst des te meer suikers erin komen. Tijdens het maken van wijn vergisten de suikers die in alcohol worden omgezet. Een klein deel van de suikers blijft echter achter in de vorm van restsuiker.
Op het moment dat het volume van de wijn nog minder dan 1% uit restsuiker bestaat, is er sprake van droge witte wijn. De hoeveelheid restsuikers bepaalt dus of en in hoeverre witte wijn als droog is aan te merken. Overigens is het zo dat er ook halfdroge wijnen bestaan en daar is sprake van als de restsuiker 12 g/l bedraagt. Verder kan het zo zijn dat de wijn door op houten vaten te liggen een bepaalde smaak krijgt, opvoeding op vaten geeft namelijk bijvoorbeeld een vanillesmaak. Zo heeft Chardonnay als droge witte wijn als deze op Franse vaten van eikenhout heeft gelegen een beetje een vanilleachtige smaak.
Wat is zoete witte wijn?
Zoete witte wijn kan op meerdere manieren tot stand komen, zoals in het geval de gisting van nature eindigt. Dit is bijvoorbeeld zoals er een late oogst van druiven heeft plaatsgevonden, waardoor de druiven veel suikers bevatten. Het is namelijk mogelijk dat het gistingsproces, voordat de suikers zijn omgezet, in alcohol stopt. Dit komt voor als het alcoholpercentage een niveau behaalt van 15% of 16%. Een andere manier voor het ontstaan van zoete witte wijn is dat de wijnkelder een te lage temperatuur heeft. Er blijven in dat geval restsuikers over die typerend zijn voor zoete witte wijnen. Wat dat betreft geldt eveneens dat er op deze wijze zoete rode wijn kan ontstaan. Zo heeft de wijnboer zelf ook nog een optie om het gistingsproces te stoppen door de gistcellen uit de wijn te filteren. Hierdoor ontstaat er veelal een zoete witte wijn die over een relatief laag alcoholpercentage beschikt.
Wist u dat witte wijn ook te maken is van blauwe druiven? Voor het maken van witte wijn worden voor het fermenteren de velletjes net als de takjes en pitjes uit versgeperst druivensap verwijderd. Het schilletje bepaalt namelijk de kleur van de druif en daarom bestaat er ook witte wijn van blauwe druiven.
Wat is mousserende witte wijn?
Mousserende witte wijn bevat koolzuurgas en heet daarom ook wel bubbeltjeswijn of schuimwijn. Het koolzuurgas ontstaat omdat er sprake is van een tweede gisting op de fles. Dit betekent dat er extra gist en extra suiker in de fles wordt toegevoegd en eventueel ook extra zuren. De combinatie van suiker en gist zorgt in dit geval voor een tweede gisting en dat leidt tot het ontstaan van koolzuur.
Waarom er in de ene witte wijn dan meer bubbels zitten dan in de andere? Dat heeft met de temperatuur in de ruimte te maken waar de tweede gisting heeft plaatsgevonden. De bubbels in de wijn worden kleiner naarmate het in de ruimte kouder is geweest. De bekendste mousserende witte wijn is champagne, maar ook andere wijnsoorten zijn populair, zoals cava, sekt, prosecco en ook Belgische mousserende wijn. Overigens zijn er zowel droge mousserende witte wijnen verkrijgbaar als zoete mousserende witte wijnen.
Benieuwd naar het verschil tussen cava en prosecco? Lees het in ons blog.
Welke witte wijn bij welk gerecht?
Het is natuurlijk in de eerste plaats de persoonlijke smaak die bepaalt of u liever een droge, zoete of mousserende witte wijn drinkt. Als u een diner maakt of uiteten gaat en de beste keuze voor een bijpassende witte wijn wilt maken, zijn er een aantal adviezen. Er zijn verschillende gerechten waar meerdere wijntypen bij passen. Welke witte wijn bij paella past is bijvoorbeeld smaak- en persoonsgebonden. Een droge witte wijn met een subtiel tintje citroensmaak is een optie, maar een mousserende Moscatel past er eveneens prima bij.
Wilt u witte wijn kopen om deze te combineren met groene asperges? In dat geval is een Sauvignon Blanc een uitstekend idee, maar een Riesling of Pinot Blanc is ook perfect. Overigens geldt voor zoete gerechten dat deze te combineren zijn met zoete witte wijnen. Dat geldt eveneens voor pittige Thaise of Chinese gerechten. Mousserende witte wijn smaakt perfect bij oesters en bij andere zeevruchten, maar is eveneens als aperitiefje te nemen.