Wijn bij mosselen
Mosselen zijn vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar met uitzondering van het voorjaar. In het voorjaar beginnen mosselen zich voort te planten en zijn ze mager en daardoor minder lekker. Er is ieder jaar een nieuwe start van het mosselseizoen en dit is het seizoen, waarin de mossel pas echt fantastisch smaakt. De oogst van het nieuwe seizoen is afhankelijk van het weer in het voorjaar, maar begint doorgaans in juni of juli en loopt door tot april. Mosselen lenen zich perfect om op verschillende manieren te bereiden, zoals met wijn. Je kan wijn als ingrediënt gebruiken, maar natuurlijk ook wijn bij mosselen drinken. Welke wijn het beste bij mosselen past, hangt af van meerdere factoren, namelijk van de manier van bereiden, erbij te serveren sausjes en van de structuur en grootte van de mosselen.
Wijn bij mosselen: bereidingswijze
Een belangrijk kenmerk van het bereiden van mosselen met andere ingrediënten is dat mosselen het aroma overnemen. Bij het bereiden van mosselen is wijn een populair ingrediënt, zodat aroma daarvan in het gerecht is terug te proeven. Het ligt dan voor de hand om dezelfde wijn die je gebruikt voor het bereiden van mosselen erbij in een wijnglas te serveren. Je kan echter ook rekening houden met de andere ingrediënten die je toevoegt aan de mosselpan.
Wijn bij traditionele bereiding van mosselen
Bij een traditionele bereiding gebruik je prei, wortel, bladselderij, ui en wijn. De mosselen nemen het aroma hiervan over, zoals de lichtzoete smaak van wortel en frispittige ui. Het ziltige karakter van de mosselen proef je er natuurlijk ook in terug. In dit geval is het ideaal om een wijn met een frisse en fruitige smaak toe te voegen en bij het mosselgerecht te serveren. Sauvignon blanc is wat dat betreft een perfecte wijn bij mosselen. Een andere heerlijke wijn om aan het traditionele mosselgerecht toe te voegen, is van het witte druivenras riesling.
Wijn bij gebakken mosselen
Gebakken mosselen combineren uitstekend met een wijn die wat meer structuur heeft, zoals pinot blanc. Voeg je meer ingrediënten toe aan gebakken mosselen dan kies je een wijn die daar beter bij aansluit. Het is bijvoorbeeld mogelijk om spek of chorizo toe te voegen. In dat geval smaakt een frisse rode wijn er eveneens perfect bij, vooral als je de wijn licht gekoeld serveert. Kies bijvoorbeeld voor een wijn van de druif gamay die afkomstig is uit de Franse wijnstreek Beaujolais.
Uitgesproken wijn bij gegratineerde mosselen
Gegratineerde mosselen vormen een gerecht, waarbij je de mosselen van een korstje voorziet. Dit zorgt voor een extra bite die je ervaart voordat je de ziltige smaak van mosselen proeft. Bij het serveren van gegratineerde mosselen kies je het beste voor een uitgesproken wijn met karakter. Een aanrader is wat dat betreft een wijn van het druivenras picpoul.
Wijn bij mosselen met een sausje
Mosselen zijn zonder sausje al heerlijk om te eten, maar je kan er ook een sausje bij serveren. Net als dat mosselen de smaak van ingrediënten overnemen, is dit eveneens het geval als je ze met een sausje eet. Een populair sausje is knoflooksaus en dit geeft uiteraard een karaktervolle smaak als je mosselen eet. Een vet sausje combineert wat dat betreft uitstekend met een witte wijn die van zichzelf ook vettig is. In deze situatie smaakt een Chardonnay daar dan ook helemaal perfect bij.
Mosselstructuur en grootte
Er zijn kleine mosselen en grote mosselen. Welke wijn bij mosselen je het beste schenkt, is afhankelijk van de structuur en de grootte. De structuur van kleine mosselen is veelal wat compact en zowel stevig als zacht. De smaak is wat neutraler en daarom past hier heel goed een strakke witte wijn bij. De mosselen die wat groter zijn, beschikken doorgaans over een meer vette structuur en zijn extra vlezig. De grotere mosselen hebben wat dat betreft veel meer smaak van zichzelf. Je kan hier heel goed een zachte Chardonnay bij serveren, zoals ook bij vettige sausjes het geval is. Welke wijn je bij eten serveert, zoals mosselen hangt dan ook van verschillende factoren af.
Wijn bij eten
Welke wijn bij eten het beste past, is dus afhankelijk van zowel de ingrediënten, manier van bereiden en van het type mossel. Daarom is het aan te raden om aan de hand van het soort mossel en de wijze van bereiden de ideale wijn te kiezen. Bij Your Wine Online heb je de keuze uit alle soorten wijn die bij uiteenlopende mosselgerechten passen. Heb je een vraag over wijn bij mosselen neem dan gerust contact met ons op. Wij voorzien je graag van een persoonlijk advies.