Traildust Beyerskloof

Bijzondere samenstelling,Vlezige smaak, krachtig & sappig, mooi evenwichtig met verweven fruit


€ 15,50
-
Aantal
Levering 2-3 Werkdagen
Food

Drink bij

Smell

Ruik en proef

Wijnbouwer Beyerskloof
landen Zuid-Afrika

Bijzondere samenstelling,Vlezige smaak, krachtig & sappig, mooi evenwichtig met verweven fruit


Beyerskloof

Het lekkerste ‘rood’ van Zuid-Afrika bij Beyerskloof wijnhuis in Stellenbosch

Weinig titels zijn zo onbetwist als de aanspraak van Beyerskloof Wijnhuis in Stellenbosch als ‘Koning der Pinotage’. Wie ooit in Kaapstad een restaurant, bar of zelfs supermarkt binnengestapt is zonder daar een selectie wijnen van Beyerskloof tegen te komen, verdient een lintje. Maar behalve kennismaken met de beste Zuid-Afrikaanse wijnen van Beyerskloof, is een echt bezoek tijdens je vakantie in Kaapstad aan het bijzondere wijnhuis met uitzicht over de prachtige Simonsberg minstens zo’n feest.

Beyerskloof’s reputatie in de viticultuur is er eentje van grote omvang. Toch is dat voor de Pinotage zeker niet altijd het geval geweest. Dat was totdat mede-eigenaar Beyers Truter het roer overnam bij het wijnhuis. En de pinotage maakte tot wat het is - een van de meest bekende en meest geliefde Zuid-Afrikaanse wijnen!

De pinotage is de liefdesbaby van Pinot Noir en Hermitage (ook bekend als Cinsaut). Lange tijd leidde massale plantages en slechte productie tot een slechte oogst voor de rode wijn, die daarmee de naam van goedkope, slechte kwaliteit- en hoofdpijnwijn kreeg. Toen Engelse vinologen in de jaren ’70 een bezoek brachten aan Zuid-Afrika en de Pinotage afdeden als ‘hot and horrible’, was het volledig gedaan met de reputatie van de wijn. Het zwarte schaap van de wijngaarden werd afgeschreven, en met haar ook de pinotage-druif. De meeste wijnboeren in de omgeving verruilden de pinotage-druif voor internationaal meer bekende en gewaardeerde varianten.

Experimenteel tintje
Beyers Truter was een van de weinige wijnboeren die zijn pinotage-wijngaarden in tact liet. Hij bleef, op basis van pinotages die hij eerder proefde, overtuigd van de kwaliteit en de goede smaak van de druif. Wat hem betreft kreeg de wijn de waardering waar het recht op had, en hij was vastberaden hieraan bij te dragen. “Niemand anders zag het zitten, maar ik hield er wel van om te experimenteren,” glimlacht hij. “Ik was ervan overtuigd dat als je de pinotage-druif maar op de goede manier zou behandelen, het letterlijk en figuurlijk de vruchten af zou werpen.”

Vandaag de dag is Beyers een van de meest bekende wijnmakers van Zuid-Afrika. Voordat hij in 1988 Beyerskloof (mede) oprichtte, was hij eerder betrokken bij Kanonkop Wine Estate. Met zijn aantreden bij Beyerskloof is hij deel van de zesde generatie Beyers die het vruchtbare land verzorgen.

Beyers vasthoudendheid werd beloond. In 1991 werd hij tijdens een internationale Wine and Spirit Competition onderscheiden als eerste Zuid-Afrikaan die ooit de titel ‘International Winemaker of the Year’ binnensleepte. Waarmee? Juist, met ‘zijn’ pinotage, die tot dat moment voor de rest van de wereld nog tamelijk onbekend was.

Vandaag de dag ziet dat beeld er heel anders uit. De pinotage is vrijwel over de hele wereld bekend, waardoor de jaarlijkse productie van meer dan 1 miljoen flessen bijna elk jaar weer te weinig blijkt. Zo snel kan het gaan...

“Het is een combinatie van passie en van hard werken,” vertelt Truter op een mooie dag bij Beyerskloof. “Maar uiteindelijk is wijn natuurlijk een geschenk van God,” lacht hij daar achteraan. “Boeren en surfers hebben de afgelopen jaren vast flink wat knieën kapotgebeten.”

Creativiteit
Los daarvan staat Beyerskloof ook bekend als een vooruitstrevend wijnhuis dat continu vernieuwend wil zijn. Daar komt het experimentele karakter van Truter weer boven. Zijn marketing manager Thinus Slabber valt hem bij. “We doen er elke dag weer de nodige moeite voor om creatief te blijven,” legt hij uit. Zo begonnen ze onlangs te experimenteren met pinotage, net als het maken van port en wijn met bubbels. Innovatief denken leidt tot succes. Dat heeft het wijnhuis de afgelopen jaren wel bewezen, redeneren de heren.

De afgelopen jaren is het wijnestate op zo’n 45 minuten rijden van Kaapstad flink toegenomen in omvang. In 2005 werd dit ingegeven door een flinke verbouwing waarbij een nieuw gedeelte voor bezoekers, een grotere tasting room, conferentiefaciliteiten en het inmiddels beroemde Red Leaf Restaurant aan het estate toegevoegd werden. Vandaag de dag is het wijnhuis in de regio bekend als een van de top-notch bestemmingen in de Kaapse Wijnlanden. En gelukkig niet alleen om de heerlijke pinotage te drinken, maar net zozeer om te genieten van de prachtige vergezichten van Stellenbosch, het lekkere eten en de ervaring an zich.

Tip: een deel van alle opbrengsten van de sales van Beyerskloof’s Faith Cape blend wijnen gaat regelrecht naar Beyers Truter’s FAITH stichting, een non-profit organisatie die bewustzijn, voorkoming en behandeling van het Fetal Alcohol Syndrome. Dus terwijl jij geniet van een slok lekkere wijn, zorg je er tegelijkertijd voor dat mensen in een andere situatie dat op een andere, betere manier ook leren te doen. Een sociaal initiatief dat wij bijzonder ondersteunen!

www.beyerskloof.co.za