Rode wijnen kopen. Waar op te letten?
Bij het kopen van rode wijnen zijn er natuurlijk altijd een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld met de gelegenheid waarvoor u de rode wijn wenst te kopen of met het merk of wijnjaar. Ook de houdbaarheid van wijn kan belangrijk zijn als u van plan bent om de flessen rode wijn langer te bewaren. Er is overigens voor elk type gelegenheid altijd een passende rode wijn beschikbaar. Zo is het onder meer mogelijk om bij verschillende soorten gerechten de ideale rode wijn te serveren om de smaken perfect te laten combineren.
Let op het wijnjaar
Het wijnjaar is een van de aspecten om op te letten bij het kopen van een fles rode wijn. Er zijn wat dat betreft zogenoemde goede en mindere wijnjaren. Een goed wijnjaar maakt het mogelijk om rode wijn lang te bewaren. Uiteraard is het dan wel van belang om de wijn op een goede manier op te slaan, zoals in een klimaatkast of in een wijnkelder met een constante temperatuur. Dit zijn ideale omstandigheden om wijnen op een optimale manier te laten verouderen. Verder is het zo dat het wijnjaar een grote rol speelt bij de smaak en kwaliteit van rode wijn.
Let op het land en de regio
Bij het kopen van rode wijnen is het eveneens mogelijk om rekening te houden met het land en de regio waar de wijn vandaan komt. Elk land en regio produceert weer andere type wijnen met karakteristieke kenmerken. Australië staat bijvoorbeeld bekend om zachte en fruitige wijn, zoals de rode wijn van de druifsoort Cabernet-Sauvignon. Uiteraard is Italië een van de bekendste landen waar rode wijnen vandaan komen. Het is niet voor niets dat Italië zichzelf als de grootste wijnproducent ter wereld ziet. Dat is ook te zien in ons aanbod op de categorie pagina rode wijnen met Italiaanse rode wijn uit allerlei regio’s. Overigens geldt dat eveneens voor rode wijn uit Spanje. Dit land is te zien als een klassiek wijnland in Europa net als Frankrijk, dat als het beroemdste wijnland ter wereld is te beschouwen met populaire rode wijnen uit regio’s als Bordeaux en Bourgogne.
Let op het type druif voor de smaak en beleving
Het land en de regio bepalen doorgaans welk type druif er gebruikt is voor het maken van rode wijn. Uiteindelijk heeft het type druif wat dat betreft de grootste invloed op de smaak en beleving bij het drinken van rode wijn. Bij een voorkeur voor een bepaald type druif, zoals Barbera of Corvina, maar ook Cabernet-Franc of Merlot is het aan te raden om daar de keuze voor rode wijn op te baseren.
Wist u dat er in een fles wijn gemiddeld 600 tot 800 druiven zijn verwerkt? Dat zijn wel tien trosjes druiven.
Rode wijn afstemmen op gerechten
Bij het kopen van rode wijn om bij een specifiek gerecht te serveren, is het extra belangrijk om met de smaaksensaties rekening te houden. Niet elk type rode wijn past perfect bij ieder gerecht. Vraagt u zich bijvoorbeeld af welke rode wijn bij kalfsvlees goed smaakt of bij ander rood vlees? Het is bij kalfsvlees in een stoofgerecht ideaal om een rode wijn te drinken als Pinot Noir of Cabernet-Franc. Deze wijnen zijn licht en kruidig. Overigens hangt het wel van het type gerecht af en de bereiding welke rode wijn daar het beste bij past. Het gaat namelijk om het creëren van de perfecte balans. Bij stevig rood vlees hoort bijvoorbeeld een stevige rode wijn, zoals Cabernet Sauvignon. Zo zijn er voor ieder type gerecht andere soorten wijnen geschikt, waarbij het afhankelijk van het gerecht mogelijk is dat witte wijnen of rosé wijnen een betere optie zijn dan rode wijn.
Houd rekening met de prijs
Rode wijnen zijn in allerlei prijsklassen verkrijgbaar en het is natuurlijk mogelijk om met de prijs rekening te houden. Er is wat dat betreft voor elk budget altijd een passende rode wijn beschikbaar. Uiteraard zijn er gelegenheden waarvoor een speciale rode wijn wordt gekocht, waarbij de prijs wellicht minder belangrijk is en er vooral naar kwaliteit wordt gekeken.
Geopende rode wijn bewaren
Na het openen van een rode wijn is deze beperkt houdbaar. In vergelijking met witte wijn is rode wijn bovendien korter houdbaar. Het advies luidt om geopende rode wijn in elk geval niet langer te bewaren dan drie dagen. De smaak en kwaliteit vermindert namelijk omdat de inhoud van de fles rode wijn met zuurstof in aanraking is gekomen. De smaak verandert dan omdat de wijn oxideert. Bewaar de geopende fles in elk geval met kurk op een donkere plek of maak gebruik van de handige Coravin Pivot om de smaak en kwaliteit langer te bewaren. Een glas rode wijn smaakt dan tot vier weken na opening nog net zoals het eerste glas uit de fles.