Niepoort Bioma Vintage 2011

Door nog een premium Vintage Port aan de Niepoort Portfolio toe te voegen, biedt Bioma "Vinha Velha" de mogelijkheid om een stijl van Vintage Port te creëren, of opnieuw te creëren, die niet alleen het terroir respecteert, maar ook teruggrijpt naar een gouden tijdperk van Port. Centraal in het concept van Bioma "Vinha Velha" staat een zeer bijzondere wijngaard (Vinha da Pisca) in een zeer bijzonder deel van de Douro.

Al vele jaren levert deze wijngaard de ruggengraat van Niepoort Vintage Ports, maar sinds 2005 zijn we in staat geweest om de kwaliteiten van deze wijngaard nader te bestuderen, deze op biologische wijze te beheren, en bovendien een deel van de opmerkelijke wijnen die hier worden gemaakt beter te identificeren om apart te zetten, als Bioma in 2011, 2009, 2008 en Pisca in 2007.

Bioma "Vinha Velha" is een enkele wijngaard Vintage Port, in plaats van een enkele Quinta. De "Vinha Velha" verwijst naar de buitengewone leeftijd van de wijnstokken van Vinha da Pisca, meestal meer dan 80 jaar oud. De bedoeling is om in zeer kleine hoeveelheden een Vintage Port aan te bieden die meer lijkt op de allerbeste Engelse Vintage Ports van 1970 en eerder. De uitzonderlijke kwaliteit van het fruit van de oude wijnstokken van de Pisca wijngaard blijkt zijn gevoel van plaats uitstekend tot uitdrukking te brengen wanneer we de "logica" van oudere tijden toepassen.

VINIFICATIE
Het landbouwjaar 2011 zal worden herinnerd door de relatief lage neerslag tijdens de winter en een ongewoon vroege knopuitbarsting in maart, samen met een plotselinge extreme hitte in juni die letterlijk leidde tot verbrande trossen bij blootgestelde en vroege variëteiten zoals Tinta Barroca. Hoewel juli en eind augustus relatief koel waren met wat lichte neerslag in de laatste dagen van augustus en de eerste dagen van september, stegen de temperaturen en moest de oogst worden versneld om verschrompeling van de bessen te voorkomen.

In onze Port wijnmakerij, in Vale de Mendiz, werden de druiven volledig te voet getrotseerd met 100% steeltjes. Na verrijking met brandewijn liet men de Port overwinteren. In het voorjaar werd de wijn overgebracht naar een zeer koel gedeelte van de wijnmakerij in Quinta de Nápoles en in pijpen gedaan (de klassieke 550 liter pijp). Het rijpen van deze Port in pipas in de Douro, in plaats van grote vaten in Gaia en het bottelen van Bioma "Vinha Velha" in het derde jaar na de oogst, leverde een uitzonderlijk complexe wijn op. Vreemd genoeg was dit de manier waarop het in de "oude tijd" gebeurde, toen de wijnen in pijpen naar Engeland werden verscheept en later werden gebotteld.

SMAAKNOTITIES
Fijn donkerrood uiterlijk met een donkerrode/paarse rand. In dit stadium is het aroma nog niet veelzeggend, maar in de mond toont de wijn een grote frisheid en een zuiverheid van fruit, die elegantie geeft, samen met wat korrelige tannines in het middengehemelte die zowel structuur als kracht aan de wijn geven. Het valt te verwachten dat met nog een jaar rijping de kleur zich verder zal sluiten.


€ 64,50
-
Aantal
Levering 2-3 Werkdagen
Food

Drink bij

Smell

Ruik en proef

Wijnbouwer Niepoort
wijnjaar 2011
landen Portugal
regio Douro
druif Tinta Roriz, Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Amarela, Tinto Cão

Door nog een premium Vintage Port aan de Niepoort Portfolio toe te voegen, biedt Bioma "Vinha Velha" de mogelijkheid om een stijl van Vintage Port te creëren, of opnieuw te creëren, die niet alleen het terroir respecteert, maar ook teruggrijpt naar een gouden tijdperk van Port. Centraal in het concept van Bioma "Vinha Velha" staat een zeer bijzondere wijngaard (Vinha da Pisca) in een zeer bijzonder deel van de Douro.

Al vele jaren levert deze wijngaard de ruggengraat van Niepoort Vintage Ports, maar sinds 2005 zijn we in staat geweest om de kwaliteiten van deze wijngaard nader te bestuderen, deze op biologische wijze te beheren, en bovendien een deel van de opmerkelijke wijnen die hier worden gemaakt beter te identificeren om apart te zetten, als Bioma in 2011, 2009, 2008 en Pisca in 2007.

Bioma "Vinha Velha" is een enkele wijngaard Vintage Port, in plaats van een enkele Quinta. De "Vinha Velha" verwijst naar de buitengewone leeftijd van de wijnstokken van Vinha da Pisca, meestal meer dan 80 jaar oud. De bedoeling is om in zeer kleine hoeveelheden een Vintage Port aan te bieden die meer lijkt op de allerbeste Engelse Vintage Ports van 1970 en eerder. De uitzonderlijke kwaliteit van het fruit van de oude wijnstokken van de Pisca wijngaard blijkt zijn gevoel van plaats uitstekend tot uitdrukking te brengen wanneer we de "logica" van oudere tijden toepassen.

VINIFICATIE
Het landbouwjaar 2011 zal worden herinnerd door de relatief lage neerslag tijdens de winter en een ongewoon vroege knopuitbarsting in maart, samen met een plotselinge extreme hitte in juni die letterlijk leidde tot verbrande trossen bij blootgestelde en vroege variëteiten zoals Tinta Barroca. Hoewel juli en eind augustus relatief koel waren met wat lichte neerslag in de laatste dagen van augustus en de eerste dagen van september, stegen de temperaturen en moest de oogst worden versneld om verschrompeling van de bessen te voorkomen.

In onze Port wijnmakerij, in Vale de Mendiz, werden de druiven volledig te voet getrotseerd met 100% steeltjes. Na verrijking met brandewijn liet men de Port overwinteren. In het voorjaar werd de wijn overgebracht naar een zeer koel gedeelte van de wijnmakerij in Quinta de Nápoles en in pijpen gedaan (de klassieke 550 liter pijp). Het rijpen van deze Port in pipas in de Douro, in plaats van grote vaten in Gaia en het bottelen van Bioma "Vinha Velha" in het derde jaar na de oogst, leverde een uitzonderlijk complexe wijn op. Vreemd genoeg was dit de manier waarop het in de "oude tijd" gebeurde, toen de wijnen in pijpen naar Engeland werden verscheept en later werden gebotteld.

SMAAKNOTITIES
Fijn donkerrood uiterlijk met een donkerrode/paarse rand. In dit stadium is het aroma nog niet veelzeggend, maar in de mond toont de wijn een grote frisheid en een zuiverheid van fruit, die elegantie geeft, samen met wat korrelige tannines in het middengehemelte die zowel structuur als kracht aan de wijn geven. Het valt te verwachten dat met nog een jaar rijping de kleur zich verder zal sluiten.


Niepoort

De familie Van der Niepoort, afkomstig uit Nederland, is een begrip in het land van de portwijn. Sedert vijf generaties maken ze van gedeeltelijk vergiste rode wijn gemengd met alcohol een zoete wijn. Het domein is in 1842 gesticht. Dirk Niepoort en zijn zuster Angelina leiden nu de wijnmakerij en de lodges in Vila Nova de Gaia, het stadje aan de andere kant van de Douro, tegenover Oporto.Niepoort: èèn van de zeldzame familiebedrijven in de wereld van de port.

Dirk Niepoort is een kunstenaar, die als wijnmaker wil innoveren en daarbij zijn vader moest aansporen om zich niet alleen te beperken tot portwijn. De Dourovallei bewandelt nieuwe wegen sedert het laatste kwart van vorige eeuw: de productie van niet-versterkte wijnen onder de naam Douro. Daarom koopt de familie Niepoort in 1987 “Quinta de Napoles”, 30 ha wijngaarden, 140 meter tot 260 meter hoog in Santo Adriao gelegen, op de linkeroever van de Tedo. Met wijnstokken van 18 tot 70 jaar oud, maken ze witte, rosé en rode dourowijn. In 1988 komt daarbij de “Quinta de Caril”, 9ha aangrenzende wijngaard.

De wijnmakerij kreeg een facelift sedert de jaren 2000 en in 2007 wijdden ze een modern wijnbedrijf in, waar permanente temperatuurcontrole is tot 15°. Het wijnproces begint in de hoogste verdieping: geen nutteloos overpompen meer, een verdieping lager liggen de persen, de lagering gebeurt nog daaronder. Het proeflokaal heeft een heerlijk uitzicht op de vallei.

www.niepoort-vinhos.com