Door nog een premium Vintage Port aan de Niepoort Portfolio toe te voegen, biedt Bioma "Vinha Velha" de mogelijkheid om een stijl van Vintage Port te creëren, of opnieuw te creëren, die niet alleen het terroir respecteert, maar ook teruggrijpt naar een gouden tijdperk van Port. Centraal in het concept van Bioma "Vinha Velha" staat een zeer bijzondere wijngaard (Vinha da Pisca) in een zeer bijzonder deel van de Douro.
Al vele jaren levert deze wijngaard de ruggengraat van Niepoort Vintage Ports, maar sinds 2005 zijn we in staat geweest om de kwaliteiten van deze wijngaard nader te bestuderen, deze op biologische wijze te beheren, en bovendien een deel van de opmerkelijke wijnen die hier worden gemaakt beter te identificeren om apart te zetten, als Bioma in 2011, 2009, 2008 en Pisca in 2007.
Bioma "Vinha Velha" is een enkele wijngaard Vintage Port, in plaats van een enkele Quinta. De "Vinha Velha" verwijst naar de buitengewone leeftijd van de wijnstokken van Vinha da Pisca, meestal meer dan 80 jaar oud. De bedoeling is om in zeer kleine hoeveelheden een Vintage Port aan te bieden die meer lijkt op de allerbeste Engelse Vintage Ports van 1970 en eerder. De uitzonderlijke kwaliteit van het fruit van de oude wijnstokken van de Pisca wijngaard blijkt zijn gevoel van plaats uitstekend tot uitdrukking te brengen wanneer we de "logica" van oudere tijden toepassen.
VINIFICATIE
Het landbouwjaar 2011 zal worden herinnerd door de relatief lage neerslag tijdens de winter en een ongewoon vroege knopuitbarsting in maart, samen met een plotselinge extreme hitte in juni die letterlijk leidde tot verbrande trossen bij blootgestelde en vroege variëteiten zoals Tinta Barroca. Hoewel juli en eind augustus relatief koel waren met wat lichte neerslag in de laatste dagen van augustus en de eerste dagen van september, stegen de temperaturen en moest de oogst worden versneld om verschrompeling van de bessen te voorkomen.
In onze Port wijnmakerij, in Vale de Mendiz, werden de druiven volledig te voet getrotseerd met 100% steeltjes. Na verrijking met brandewijn liet men de Port overwinteren. In het voorjaar werd de wijn overgebracht naar een zeer koel gedeelte van de wijnmakerij in Quinta de Nápoles en in pijpen gedaan (de klassieke 550 liter pijp). Het rijpen van deze Port in pipas in de Douro, in plaats van grote vaten in Gaia en het bottelen van Bioma "Vinha Velha" in het derde jaar na de oogst, leverde een uitzonderlijk complexe wijn op. Vreemd genoeg was dit de manier waarop het in de "oude tijd" gebeurde, toen de wijnen in pijpen naar Engeland werden verscheept en later werden gebotteld.
SMAAKNOTITIES
Fijn donkerrood uiterlijk met een donkerrode/paarse rand. In dit stadium is het aroma nog niet veelzeggend, maar in de mond toont de wijn een grote frisheid en een zuiverheid van fruit, die elegantie geeft, samen met wat korrelige tannines in het middengehemelte die zowel structuur als kracht aan de wijn geven. Het valt te verwachten dat met nog een jaar rijping de kleur zich verder zal sluiten.