Wat is het verschil tussen Madeira wijn en Porto?

Portugal is een land waar heerlijke wijnen vandaan komen. Dit geldt onder meer voor madeira wijn en porto wijn. Zowel madeira als porto is een versterkte wijn uit Portugal, maar zijn er ook verschillen? Die zijn er zeker, want beide wijnen beschikken over unieke kenmerken en onderscheiden zich onder meer door de druivenrassen en smaak. Ontdek daarom eerst wat madeira wijn en porto is. Zo zie je al snel wat de verschillen tussen beide wijnen zijn.

Wat is madeira wijn?

Deze wijn is afkomstig van het Portugese eiland Madeira en draagt daar de naam van. Madeira wijn is een versterkte wijn die als kenmerk heeft zeer lang houdbaar te zijn. Er zijn van oorsprong vier belangrijke druivenrassen waar deze wijn van werd gemaakt. De naam verwees dan naar de druif en karakteristieke smaak, zoals dry (sercial), medium dry (verdelho), medium rich (boal) en fine rich (malvasia). In de loop der tijd is hierin verandering gekomen. Dit heeft tot gevolg gehad dat de meeste madeira wijnen nu nog maar van één druivensoort worden gemaakt, namelijk tinta negra.

Wist je dat tinta negra een druivensoort is, die te gebruiken is om voor madeira wijn alle vier smaakkarakteristieken te produceren (dry, medium dry, medium rich en fine rich)?Maar liefst 90% van de wijngaarden op Madeira zijn aangeplant met tinta negra mole.

Van stille wijn naar rijpe wijn

Het proces van het maken van madeira wijn begint met het maken van zogenoemde stille wijn. De vergisting stopt nadat het alcoholpercentage uitkomt op 7%. Dit is te realiseren door zuivere alcohol (96%) toe te voegen die uit druiven is gestookt. Er ontstaat hierdoor een vino claro met een gehalte aan alcohol van 17% of meer. De overgebleven vergiste suiker maakt de wijn zoet.

Er is echter ook een andere methode, namelijk pas na de versterking van alcohol druivensap toevoegen om er een zoete smaak aan te geven. Hierdoor ontstaat vinho surdo. De rijping vindt plaats door de vaten wijn te verwarmen gedurende een periode van drie maanden. Daarna rust de madeira wijn nog in elk geval een jaar, maar soms veel langer. Er bestaan dan ook madeira wijnen van decennia oud en er is zelfs madeira wijn uit het jaar 1885. De blends van madeira variëren en zijn onder meer afhankelijk van het rijpingsproces en duur ervan.

  • Finest madeira
  • Madeira rainwater
  • Reserve madeira
  • Madeira old reserva
  • Madeira special reserva
  • Madeira extra reserva


Smaak van madeaira wijn

Het bijzondere van madeira wijn is dat de smaak en geur van karamel doorgaans overheersen. Er zijn uiteraard andere aroma’s bij de verschillende wijnen en deze variëren van hout tot specerijen en van kruiden tot gedroogde vruchten. Madeira wijn is uitstekend met hartige gerechten te combineren, maar smaakt eveneens perfect als een aperitiefje. Het is zelfs een prima wijn om bij soep te serveren net als bij Aziatische gerechten met een zoetzure smaak. Verder past madeira wijn perfect bij desserts, variërend van chocoladegerechten tot een kaasplankje met onder meer blauwe schimmelkaas. Wil je madeira wijn kopen? Your Wine Online heeft een breed assortiment beschikbaar.

Wat is porto?

Porto of port is eveneens een versterkte wijn uit Portugal en heeft een alcoholgehalte dat tussen de 19 en 22% ligt. Porto wijnen zijn zowel als rode en witte wijn en als rosé verkrijgbaar. Doorgaans drink je porto als een aperitiefje of als een dessertwijn. De naam is te danken aan de stad Porto in Portugal ofwel Oporto. Dit is een havenstad die aan de monding van de rivier de Douro gelegen is.

Regio Douro

De druivenplantages voor port wijnen bevinden zich ongeveer zeventig kilometer landinwaarts vanaf de haven. Overigens mag porto alleen zo genoemd worden als de portwijn afkomstig is uit de regio Douro. Bovendien dient de productiemethode voor het maken van port gevolgd te worden en voor minimaal 60% bestaan uit zogenoemde edele druiven. Daar zijn er bijna negentig soorten van in de Douro, maar voor porto wijn zijn onder meer de onderstaande edele druiven geschikt:

  • Touriga Nacional
  • Touriga Franca
  • Malvasia fina (witite port)
  • Tinta roriz
  • Tinta barroca


Smaak van porto

De smaak van porto karakteriseert zich door sterke tonen in een combinatie van karamel, bramen, frambozen, chocolade en kaneel. Ruby port is een van de allerbekendste portwijnen die als rode port vooral een sterke bessensmaak met chocoladetoon heeft. Tawny is een port die zoeter is en meer tonen karamel en nootaroma heeft. Uiteraard wordt de smaak van porto onder meer bepaald door de duur van de rijping en op welk vat de rijping plaatsvindt, zoals op eikenhouten vaten.

Wist je dat je porto na opening langer kan bewaren dan gewone wijn? Bewaar de porto gekoeld en goed afgesloten Tawny port is op deze manier zelfs twee maanden houdbaar. Rubyporto daarentegen heeft minder oxidatie gekend op het vat, vandaar is die veel minder lang houdbaar dan Tawnyporto’s.

Bestel jouw madeira wijn of port gemakkelijk bij ons online.

Madeira wijn en Porto | De verschillen | Your Wine Online