Jadot Cote de Beaune Villages

De wijngaarden rond de stad Beaune behoren tot de uitgestrekste van de regio. Gelegen tussen Savigny in het noorden en Pommard in het zuiden herbergt het geen Grands Crus; wel 36 Premiers Crus naast de ‘gewone’ appellation Villages Contrôlée. Zoals deze sublieme rode wijn waarvoor pinot noir-druiven uit met name Chorey-les-Beaune en Ladoix worden gebruikt. Daarnaast bestaat hij uit kleine beetjes oogstmateriaal uit enkele andere villages in de regio, echter met uitzondering van Aloxe Corton, Beaune, Pommard en Volnay. Na de drie tot vier weken durende inweking en alcoholische gisting op open foeder, volgde twaalf maanden vatoudering in eikenhout. en soepel, elegante wijn met in de mond bessen en kruidige hinten van mos. In de neus een zeer fruitig aromatisch boeket van sappige kersen en zwarte bessen. Deze wijn heeft 12 maanden in kleine barriques van Franse eik gerijpt. Mooi in combinatie met lever, wild, kwartel of een stevige Boeuf bourgignon


€ 25,90
-
Aantal
Levering 2-3 Werkdagen
Food

Drink bij

Smell

Ruik en proef

Wijnbouwer Louis Jadot
wijnjaar 2017
landen Frankrijk
regio Bourgogne
druif Pinot Noir

De wijngaarden rond de stad Beaune behoren tot de uitgestrekste van de regio. Gelegen tussen Savigny in het noorden en Pommard in het zuiden herbergt het geen Grands Crus; wel 36 Premiers Crus naast de ‘gewone’ appellation Villages Contrôlée. Zoals deze sublieme rode wijn waarvoor pinot noir-druiven uit met name Chorey-les-Beaune en Ladoix worden gebruikt. Daarnaast bestaat hij uit kleine beetjes oogstmateriaal uit enkele andere villages in de regio, echter met uitzondering van Aloxe Corton, Beaune, Pommard en Volnay. Na de drie tot vier weken durende inweking en alcoholische gisting op open foeder, volgde twaalf maanden vatoudering in eikenhout. en soepel, elegante wijn met in de mond bessen en kruidige hinten van mos. In de neus een zeer fruitig aromatisch boeket van sappige kersen en zwarte bessen. Deze wijn heeft 12 maanden in kleine barriques van Franse eik gerijpt. Mooi in combinatie met lever, wild, kwartel of een stevige Boeuf bourgignon


Louis Jadot

Wat de Bourgogne uitzonderlijk maakt, laat zich nog het beste vertalen door het veelgehoorde terroir: de omgevingsfactoren die gezamenlijk de kwaliteit van de druiven bepalen. Bodem en microklimaat dus.

Het wijnhuis Jadot, gesticht in 1859 door de heer Louis Jadot, is zoals oorspronkelijk gelegen in het centrum van Beaune, te midden van de wijngaard. Dit wijnhuis, zetelend in een bijzonder hotel uit de 19de eeuw, beschikt over een schitterende kelderruimte, die verbonden is met het klooster des Jacobins, uit de 15de eeuw, dat zich op enkele meters afstand bevindt. Gedurende drie generaties werd het wijnhuis beheerd door de familie Jadot en vervolgens gedurende 30 jaar door de heer André Gagey. Momenteel is het wijnhuis in handen van diens zoon, de heer Pierre-Henry, bijgestaan door de heer Jacques Lardiere, keldermeester van het wijnhuis sinds 1970.

Vandaag de dag is Maison Louis Jadot in het bezit van zo'n 140 hectare eigen wijngaarden. Zeventig hectare bevindt zich in de Côte d'Or, de andere helft ligt verspreid over Château des Jacques en Château de Bellevue in de Beaujolais. Daarnaast stelt een aantal druiventelers zijn druivenoogst tegen betaling beschikbaar voor de produktie van verschillende appellations. Het totale assortiment van Jadot omvat zodoende een honderdvijftigtal wijnen uit de Chablis, Côte d'Or, Côte Chalonnaise, Maconnais en Beaujolais, allen voorzien van het zo herkenbare gele Jadot-etiket met het gesculptuurde gezichtje van Bacchus.

De druiven voor de wijnen van Louis Jadot worden altijd handmatig geoogst. Hiermee wordt voorkomen dat over-, alsmede onrijpe vruchten in het vinificatieproces terechtkomen. Bovendien gebruiken de druivenplukkers bij het oogsten kleine kistjes zodat de trossen niet vroegtijdig kneuzen of beschadigd raken. Druiven die toch aan deze aandacht ontsnappen worden aan de selectietafel of table de tri alsnog verwijderd.

www.louisjadot.com