Hoe drink je sherry?
Sherry is een wijnsoort die door het relatief hoge alcoholpercentage is aan te merken als een versterkte wijn uit het zuiden van Spanje. Deze wijn mag alleen de naam ‘sherry’ dragen als deze afkomstig is uit de volgende plaatsen: Jerez de la Frontera, Sanlucar de Barrameda of El Puerto de Santa Maria in Andalusië. Het bijzondere aan sherry is de wijze waarop deze versterkte wijn rijpt, namelijk aan de hand van het zogenoemde solerasysteem of via biologische rijping. Als je wilt weten hoe je sherry drinkt, is het ook interessant om wat meer over deze wijnsoort te weten te komen. De manier waarop je sherry drinkt, is onder meer afhankelijk van de stijl. Er zijn wat dat betreft meerdere sherrystijlen te onderscheiden.
Hoe wordt sherry geproduceerd?
Het maken van sherry begint met de oogst van witte druiven, waarbij de palominodruif in de streek van de genoemde driehoek het belangrijkst is. Andere druivensoorten naast Palomino zijn Moscatel en Pedro Ximenez (PX). Na het persen van de druiven vindt het gistingsproces plaats om daarna de jonge wijn in fusten te laten rijpen.
Biologische rijping
Bij het biologisch laten rijpen vindt er versterking van de wijn plaats tot 15% alcohol. De eikenhouten vaten worden tot op een kwart na gevuld, zodat er zuurstof bij komt. Er ontstaan hierdoor gistcellen die een grijswitte laag vormen. Deze zogenoemde flor voorkomt dat er nog zuurstof bij komt en haalt tegelijkertijd zelf voedingsstoffen uit de wijn, waarbij er omzetting van stoffen plaatsvindt. Hierdoor ontstaat er een lichte amandelsmaak. Bekende biologische gerijpte sherry’s zijn onder meer Manzanilla en Fino.
Rijping via solerasysteem
Sherry wordt gemaakt uit een mix van verschillende wijnjaren. Bij het toepassen van het solerasysteem komen de jongste wijnen in de bovenste vaten te liggen. De inhoud van de onderste vaten is klaar om te bottelen. Gedurende het jaar is er meerdere keren sprake van het verplaatsen van jonge wijn naar rijen waar de inhoud van de vaten ouder is. Bij het deels legen van de vaten op de onderste rij wordt de inhoud daarvan aangevuld met die van de rij erboven gelegen.
Verschillende soorten sherrystijlen
Er zijn verschillende soorten sherry te onderscheiden tussen droog en zoet. Fino en Manzanilla zijn fris van smaak en licht droog. Amontillado is gematigd droog en daarop volgt Palo Cortado die nog wat droger is en Oloroso is de droogste sherry. Er zijn ook zoete sherry’s, zoals Moscatel en PX. Bekijk de categorie pagina sherry met een compleet overzicht van deze versterkte wijnen die bij ons te bestellen zijn. Overigens zijn de sherrystijlen aan te vullen met een aantal blendsherry’s met een zoete smaak: Pale Cream, Medium Sweet en Cream Sherry.
Sherry en de schenktemperatuur
Sherry is een versterkte wijn die je het beste in de koelkast bewaart, maar het is wel belangrijk om deze op de ideale temperatuur te serveren. Een te koude sherry neemt het aroma voor een deel weg en een te warme sherry geeft vooral een alcoholsmaak. Er zijn voor de verschillende sherrystijlen uiteenlopende schenktemperaturen van toepassing. Fino en Manzanilla zijn het beste te drinken op een temperatuur van 5 tot 7 graden. Deze temperatuur is te bereiken als je de fles sherry vier uur in de koelkast wegzet. Pale Cream serveer je op een schenktemperatuur van 7 tot 9 graden. Haal voor deze temperatuur de fles sherry na 3,5 uur uit de koelkast. Overige sherrysoorten drink je het beste op een schenktemperatuur van 12 tot 14 graden. Na een uur in de koelkast heeft de versterkte wijn deze temperatuur bereikt.
Sherry als aperitief en digestief
Sherry is als versterkte wijn uitstekend als aperitief of als digestief te drinken. Elke sherrysoort heeft een eigen smaak, aroma en karakter, zodat er voor elk soort gelegenheid een passende sherry te serveren is. Sherry is te combineren met allerlei soorten gerechten, variërend van sushi tot dessert. Wist je dat de perfecte combinatie van sherry met gerechten gemakkelijk te onthouden is?
Fino & Manzanilla combineren met: if it swims(vis, schaal- en schelpdieren). Amontillado & Palo Cortado combineren met: if it flies (gevogelte). Oloroso combineert met: if it runs (vlees). Cream Sherry & PX combineren perfect met het dessert.
Sherry in een cocktail
In het verleden werd sherry onder meer als luxe toevoeging gebruikt om de soep exclusiever te maken, maar dit gebeurt tegenwoordig niet meer. Het is wel populair om sherry in cocktails te verwerken. Bijvoorbeeld cocktail rebujito die bestaat uit een combinatie van citroenlimoen frisdrank, Fino en verse munt. Er zijn wat dat betreft allerlei soorten sherrycocktails te maken van fris tot zoet. Overigens is het eveneens populair om sherry simpelweg te mixen met tonic of met bruisend mineraalwater. Sherry is zowel in een sherryglas te serveren als in een wijnglas met als verschil dat bij het serveren van sherry in een wijnglas er meer aroma vrijkomt.