Gavi di Gavi 'Monterotondo' Villa Sparina

Drink bij

Ruik en proef
Wijnbouwer | Villa Sparina |
wijnjaar | 2019 |
landen | Italië |
regio | Piemonte |
druif | Cortese |
De intensgele Gavi di Gavi Monterotondo trakteert op eencomplex boeket van limoen, perzik, wat boter en strakke krijtachtigemineraliteit. De sublieme smaak is smeuïg, evenwichtig en vol maar toch ookbijzonder verfijnd door de frisse zuren en de minerale toetsen die extracomplexiteit bieden.
De wijngaarden liggen in de gemeente Gavi op een hoogte van250 à 300 meter en hebben een zuidoostelijke ligging. De ondergrond bevatvooral klei en mergel. De plantdichtheid bedraagt circa 4.200 wijnstokken perhectare. De wijnstokken zijn gemiddeld 50 jaar oud. Eerst ondergaan de druiveneen koude schilweking in inox tanks gedurende 24 uren. Dan start dealcoholische gisting bij een constante temperatuur en duurt 3 weken waarna dewijn nog gedeeltelijk een malolactische omzetting (van het harde appelzuur naarhet zachtere melkzuur) ondergaat. 4 maanden in Franse barriques en daarna nog 4maanden in inox tanks en ten slotte minstens nog één jaar in de fles alvorenshij wordt gecommercialiseerd.