Wat is prosecco, hoe lang bewaren? Bij welke maaltijd geschikt?
Prosecco is een mousserende Italiaanse wijn en afkomstig van een witte druivensoort. De bubbelwijn is populair om als aperitiefje te drinken, maar ook tijdens een diner of op een feest. Prosecco staat bekend om fruitige smaak en bubbels die tijdens een tweede gisting onder druk in een tank ontstaan in plaats van in een fles.
Waar komt prosecco vandaan?
De proseccodruiven ofwel het druivenras glera bevindt zich in het noorden van Italië in de regio Veneto bij de stad Treviso. Hier komt de mousserende prosecco wijn dan ook vandaan.
Wist je dat de glera druif in de tijd van de Romeinen al gebruikt werd om prosecco mee te maken? Alleen de naam was destijds anders, namelijk puccino. De mousserende wijn is nog altijd immens populair.
Belangrijke kenmerken van prosecco
De bubbelwijn uit de provincie Veneto onderscheidt zich aan de hand van een aantal specifieke kenmerken. De smaak is fruitig en naar gelang de fles processo licht zoet of levendig van smaak. Prosecco is bovendien te onderscheiden in licht mousserend en mousserend. De licht mousserende wijn is spumante en de mousserende wijn is frizzante. De methode charmat vormt de basis voor de gisting van prosecco. Bij de traditionele methode is er sprake van een tweede gisting in de fles wijn, maar bij de methode charmat vindt de tweede gisting plaats in een tank. Het voordeel hiervan is dat de charmat methode veel minder tijd kost en gemakkelijker is. Daarom is prosecco in vergelijking met bijvoorbeeld champagne en cava een veel goedkopere wijn. Het is overigens mogelijk om prosecco te kopen met keuze uit verschillende merken, zoals het aanbod op de categorie pagina prosecco laat zien.
Wat is het verschil tussen cava en prosecco?
Prosecco wordt gemaakt van het druivenras glera en komt uit Italië en cava komt uit Spanje en is gemaakt van druiven als macabeo, xarel-lo en parellada. Er is tevens een verschil tussen cava en prosecco voor wat betreft de productiemethode. Bij het produceren van cava vindt de tweede gisting plaats op de fles en bij prosecco in de tank.
Hoe zoet is prosecco?
De smaak van prosecco is fruitig met een lichte zoetigheid. Het is dus geen echt zoete wijn, maar er zijn wel verschillen in gradaties. Het aantal suikers dat in de fles achterblijft en de wijze van productie bepaalt namelijk de zoetheid. Het druivenras glera is van zichzelf fruitig en daarom lijkt het alsof prosecco ook wat zoetig is. Het label op de wijn geeft aan wat de hoeveelheid toegevoegde suikers is. Hieruit is af te leiden wat er na vergisting maximaal aan restsuiker is achtergebleven. Meer restsuiker betekent dat de prosecco ook meer zoet is.
- 100 gram restsuiker: doux of sweet
- 50 gram restsuiker: demi-sec
- 32 gram restsuiker: dry
- 17 gram restsuiker: extra dry
- 12 gram restsuiker: brut
- 6 gram restsuiker: extra brut
- 3 gram restsuiker: brut nature
Wat betekent DOGC een DOC?
Bij het kopen van prosecco kom je wel eens de term DOCG tegen en dit staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Je hebt dan de garantie dat er sprake is van mousserende wijn van een hoge kwaliteit die uit een specifiek gebied komt. DOC biedt deze garantie niet, want hierbij is er geen zekerheid dat de wijn voortkomt uit een specifiek gebied of aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet. Het is dan ook mogelijk om bij het kopen van prosecco naar aanwezigheid van het label DOCG te kijken als je verzekerd wilt zijn van de beste kwaliteit.
Hoe lang is prosecco te bewaren?
Prosecco is geen wijn die zich leent om lang te bewaren, hoewel een fles wijn van goede kwaliteit wel drie jaar houdbaar is. Om verzekerd te zijn van een optimale smaak, is aan te raden om prosecco na aankoop niet langer dan een jaar te bewaren. Het doel van het kopen van prosecco is om deze direct na het openen op te drinken. Blijft er nog wat over van de geopende fles dan is deze met kurk nog tot drie dagen in de koelkast te bewaren. Het is goed om te weten dat het aanwezige koolzuur vermindert en hierdoor verliest de wijn aan smaak. Daarom is het aan te bevelen om de fles na opening leeg te maken. Heb je een fles prosecco cadeau gekregen en wil je deze niet op korte termijn opdrinken? In dat geval is de fles wijn het beste in een ruimte te bewaren op een temperatuur rond 12 graden Celsius. Bij voorkeur in een liggende positie.
Prosecco bij de maaltijd
Naast dat de mousserende wijn perfect is als aperitiefje, smaakt prosecco ook perfect bij verschillende gerechten. De zoetige en fruitige smaak combineert bijvoorbeeld goed met zoute antipasti hapjes. Hierdoor is er sprake van een verfijnd contrast, zoals met Parmezaanse kaas, prosciutto en pecorino. De bubbels zijn eveneens prima te combineren met pastasalades en pastagerechten, vooral met kip of eend.