Hoe vaak ben je bewust bezig met het proeven van wijn? Het is altijd gezellig en lekker om wijn te drinken. De ene keer op een terrasje en een andere keer tijdens een diner met vrienden bij je thuis, maar wanneer sta je even stil bij het aroma en ervaar je bewust de smaak? Het echte wijn proeven en beoordelen gaat verder dan alleen genieten van het wijnmoment. Je kijkt naar de kleur en helderheid, maar laat de wijn ook walsen in het glas om vervolgens het aroma te ruiken en de smaak te ervaren. Dit zijn de eerste vier stappen van wijn proeven en de vijfde stap bestaat uit het beoordelen ervan. Wil je wijn proeven als een pro, ontdek dan de onderstaande tips met uitleg over het 5-stappenplan.
Kijken
De kleur van wijn vertelt een eigen verhaal en laat zien welke van welke druivensoort deze gemaakt is, maar ook hoe oud de wijnsoort is. Bij jonge witte wijn kan de tint groenig en lichtgeel zijn en bij oudere witte wijn gelig opschijnen.
Sauvignon Blanc wijnen hebben bijvoorbeeld een lichte bleke kleur en Pinot Gris wijnen zijn zelfs nog wat lichter. Een oudere Sauvignon Blanc wijn heeft een meer donkergele kleur dan een jonge versie, die meer naar lichtgeel neigt. De tint van rode wijn verschilt van lichtrood naar roodbruin. Zo hebben Malbec wijnen een donkerrode kleur met een paarstint.
Wijn proeven begint met het kijken naar de wijn. Neem het wijnglas bij de steel in je hand en breng deze naar ooghoogte. Je kan de tint zo goed zien en deze kan bij witte en rode wijn natuurlijk variëren.
Tip: zorg bij het kijken naar het wijn in het wijnglas voor een neutrale achtergrond. Op deze manier is de tint het beste te zien, waarbij je de helderheid en kleverigheid (viscositeit) goed kan beoordelen.
Walsen
De volgende stap is het laten dansen van het wijn in je glas ofwel het walsen door de wijn voorzichtig rond te laten draaien. Het walsen van wijn is belangrijk voor het proeven omdat je op deze manier het aroma goed naar voren laat komen. Je kan de wijn op twee verschillende manieren laten draaien in je glas.
Bij het zogenoemde tafelwalsen, zet je het glas op tafel en pak je het bij het voetje of de steel beet om vervolgens kleine rondjes te draaien. Bij het in de lucht walsen van de wijn, houd je de steel beet en draai je het glas in kleine cirkels in de lucht. Je kan het glas dan ook een beetje schuin houden.
Ruiken
De aroma’s komen door het walsen goed vrij en dat is het moment waarop je gaat ruiken aan de wijn. Je brengt het glas naar je gezicht toe en zorgt ervoor dat je met je neus in het glas gaat, zodat je de wijn goed kan ruiken. Je kan afhankelijk van de wijn verschillende aroma’s ruiken en deze variëren van fruitig tot kruidig en van houtachtig tot bloemig.
Proeven
De eerste drie stappen zijn belangrijk, maar bij de vierde stap ga je de wijn proeven. Dat doe je door een klein slokje uit het glas te nemen en in je mond over je hele tong te laten glijden. Je slurpt de wijn als het ware door je mond heen, zodat alle smaakpapillen de kans krijgen om de wijn te proeven. Je let op de smaak van de wijn, zoals zoet of zuur, maar ook op de body en op de afdronk. Het slokje in je mond kan je doorslikken of uitspugen. Dat laatste is aan te raden als je meerdere wijnen gaat proeven. Drink in dat geval dan tussendoor steeds wat water om de smaak in je mond te neutraliseren.
Wist je dat de meeste smaakpapillen zich op je tong bevinden? Daarmee zijn smaken als
zoet, bitter, zout, zuur en hartig te onderscheiden. Het voorste deel is vooral gericht op zoet en de zijkanten op zuur. Daarom is het zo belangrijk om de wijn over je tong te laten rollen, zodat alle smaakpapillen worden bereikt.
Beoordelen
Bij wijn proeven op de manier zoals hiervoor beschreven is, hoort natuurlijk ook een oordeel. Je kan bijvoorbeeld geproefd hebben dat de wijn wel aan de erg zure kant was of dat deze juist heel zoet op je overkwam. Ben je wijn aan het proeven met meerdere mensen, dan is het leuk om met elkaar de ervaringen uit te wisselen. Het kan maar zo zijn dat je andere aroma’s hebt geroken en misschien vind jij die ene wijn wel heel lekker en een andere wijnproever juist niet.
Organiseer een wijnproeverij
Wil je meer kennis opdoen over wijn proeven, dan is het aan te raden om een wijnproeverij te organiseren. Wij hebben de wijnen in huis en jij kan thuis gezellig een wijnproeverij organiseren en je vrienden daarvoor uitnodigen.