Hoe wordt witte wijn gemaakt?
Bestel je een witte wijn op een terrasje of koop je een fles om deze thuis bij een diner te serveren, dan denk je niet na over het hele productieproces. Je geniet gewoon op dat moment van een lekker glas wijn. Toch is het interessant om te weten hoe het gehele proces van druif tot witte wijn in de fles verloopt. Je krijgt dan namelijk inzicht in hoe een druivenras, maar ook de gisting invloed heeft op de kwaliteit, smaak en aroma van de witte wijn. Dat is toch wel belangrijk als je van een goed glas witte wijn houdt. Wij nemen je mee in het verhaal van druif tot wijn door het proces in stappen te beschrijven. Daarnaast vertellen we je ook nog wat het verschil tussen witte en rode wijn is en hoe zoete witte wijn ontstaat.
Wist je dat witte wijn niet alleen van witte druiven gemaakt wordt, maar dat ook blauwe druiven geschikt zijn om witte wijn van te maken?
- De oogst van druiven
Het maken van witte wijn begint met de oogst van druiven. Er zijn allerlei druivenrassen geschikt om witte wijn van te maken, zoals het bekende druivenras Sauvignon Blanc net als Chardonnay. Overigens zijn er ook allerlei witte wijnen die samengesteld zijn van meerdere druivensoorten, zoals van Grenache Blanc, Roussanne en Vermentino.
Op het moment dat de druiven in de wijngaard rijp zijn, worden deze geoogst. Dit gebeurt met de hand of op machinale wijze. De oogst van druiven is de eerste stap naar het maken van witte wijn en ook blauwe druiven zijn daarvoor te gebruiken. In dat geval wordt de schil van de druif verwijderd, want de druivenschil is bepalend voor de kleur.
- Kneuzen, ontstelen en persen
De tweede stap voor het maken van witte wijn omvat meerdere handelingen. Het is in deze fase direct na de oogst belangrijk om de druiven te kneuzen, ontstelen en te persen. Het kneuzen en ontstelen, is belangrijk om te voorkomen dat de witte wijn een bittere smaak krijgt, zoals door tannine. Deze handelingen zijn afzonderlijk van elkaar uit te voeren, maar het is ook mogelijk om de druiven tegelijkertijd te ontstelen en te kneuzen.
Na deze handelingen is er sprake van een overblijfsel dat most wordt genoemd. Dit ziet eruit als troebel druivensap en moet eerst geklaard worden om er een heldere substantie van te maken. Overigens is er voor wat betreft de persing een verschil tussen witte wijn en rode wijn. Bij witte wijn begint de persing na het ontstelen en voor het gistingsproces. Bij rode wijn begint het persen pas tegen het einde van de gisting. Na het klaringsproces voor de witte wijn komt het sap in een gistingstank.
- Gisting ofwel fermentatie
De gisting vindt plaats in een gistingstank en deze is veelal gemaakt van roestvrij staal. Dit heeft een reden, omdat het hierin mogelijk is de temperatuur perfect onder controle te houden. De vergisting van witte wijn vindt doorgaans plaats op een temperatuur tussen 14 en 20 graden Celsius. Het materiaal van de tank of vat beïnvloedt de smaak. Het is namelijk ook mogelijk om het vergistingsproces te laten plaatsvinden in een houten vat. Er ontstaat dan een lichte smaaktoon van hout. De temperatuur ligt in een houten vat hoger tussen ongeveer 22 en 33 graden Celsius. Het totale gistingsproces neemt twee tot vier weken tijd in beslag. In deze periode zetten de natuurlijke suikers zich om in alcohol.
- Rijping
De vierde stap is het laten rijpen van de wijn. Deze rijping is belangrijk, want tijdens dit proces krijgt de witte wijn een specifiek aroma. Ook hiervoor geldt dat het materiaal invloed heeft op de smaak. Een witte wijn als Riesling rijpt bijvoorbeeld perfect in een roestvrij stalen tank om een frisse smaak en fruitig aroma te krijgen. Dit geldt ook voor Pinot Grigio wijnen. Laat je witte wijn rijpen in een eikenhouten vat dan krijgt deze een volle en meer complexe smaak, zoals witte wijn uit de regio Bourgogne. Witte wijnen met een complex karakter hebben een langere lagering nodig. Tot slot vindt de vinificatie plaats door de witte wijn in wijnflessen over te gieten.
Zoete witte wijn maken
Er zijn allerlei soorten witte wijnen te onderscheiden, zoals zoete witte wijn. Er is om de zoete smaak te krijgen een mogelijkheid om het proces van edele rotting toe te passen. Dit begint al in de wijngaard, want de druiven blijven veel langer hangen. Dit zorgt ervoor dat schimmels de gelegenheid krijgen om de druivenschil te perforeren, zodat een groot deel van het sap eruit loopt. Hierdoor verschrompelt de druif en stijgt het suikergehalte.
Houd jij meer van zoete witte wijn of van droge witte wijn? Your Wine Online heeft voor iedere smaak de perfecte witte wijn in het aanbod beschikbaar.