In de wijnbouw is het net zo belangrijk om met duurzaamheid rekening te houden als in allerlei andere sectoren. Dat verlangt de consument, maar het is uiteraard van even groot belang dat wijngaarden op een verantwoorde en duurzame manier ondernemen. Bedrijven en consumenten worden met de dag kritischer bij het aangaan van samenwerkingen of het doen van aankopen. Liefhebbers van wijn stappen steeds vaker over naar biologische of in elk geval duurzame wijnen. Dit is een opkomst die niet meer te stoppen is en zich alleen nog maar verder gaat ontwikkelen. Wij informeren je daarom nu al graag uitgebreid over de opkomst van biologische en duurzame wijnen.
Wist je dat er een verschil is tussen biologische wijnen en duurzame wijnen? Bij duurzame wijnbouw spelen tal van andere aspecten een rol, zoals sociale en economische factoren.
Basis gelegd in vorige eeuw
Het is in de vorige eeuw dat de basis voor het produceren van biologische wijnen is gelegd. Er waren al wijnboeren actief met het biodynamisch produceren van wijn en er werd volop geëxperimenteerd. In de jaren negentig is er zelfs een stroming ontstaan door wijnboeren, die zijn gaan samenwerken met als doel de natuur in de wijngaarden de eigen gang te laten gaan. Dit gebeurde allemaal op kleine schaal, want de grote wijnproducenten maakten nog volop gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.
Ontwikkeling in de laatste jaren
Het heeft nog lang geduurd voordat de ontwikkeling van productie van biologische en duurzame wijnen zich heeft voortgezet. In 2017 werd er nog een schatting gemaakt, dat van het totaal er slechts 4% van de wijngaarden biologisch zijn. Europa spant wel de kroon, want ongeveer 80% van de biologische en duurzame wijnproductie bevindt zich in Europese landen. Daar waar kleine wijnboeren ooit begonnen zijn met biologische of duurzame wijnteelt, passen grotere wijnproducenten deze methode inmiddels ook toe. Het belang van duurzaamheid is inmiddels in alle lagen van de wijnindustrie doorgedrongen, zodat op steeds meer wijnen dat etiket is te plakken,
Maatregelen voor biologische en duurzame wijnen
Bij biologische wijnen maakt de wijnboer geen gebruik van chemische middelen of van kunstmest. Bij de productie van duurzame wijnen komen er allerlei extra aspecten aan bod, zoals factoren, die een sociale of economische impact hebben. Milieuvriendelijkheid staat daarbij hoog in het vaandel, zoals het voorkomen dat de grond uitgeput raakt.
Natuurlijk evenwicht herstellen
Chemische bestrijdingsmiddelen komen er niet aan te pas bij biologische wijnboeren, maar het is wel belangrijk om andere maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door bijen in te zetten om andere insecten, die schade toebrengen aan de wijngaard, te bestrijden. Het is ook mogelijk om het wijndomein te voorzien van een diversiteit aan planten. Door de biodiversiteit te laten toenemen, is het bovendien mogelijk om het natuurlijk evenwicht in de wijngaard te herstellen.
Waterverbruik verminderen
Met betrekking tot duurzaam gebruik van bronnen, geldt dat waterverbruik geminimaliseerd kan worden. Bijvoorbeeld ten aanzien van de koeling tijdens het vergistingsproces net als voor de reiniging van wijntanks. Een duurzame manier om slim met water om te gaan, is door regenwater op te vangen of door water te recyclen.
Energieverbruik beperken
De opkomst van biologische en duurzame wijnen zorgt er ook voor dat wijnproducenten op een andere manier naar energieverbruik kijken. Bijvoorbeeld door op een milieuvriendelijke manier energie op te wekken, zoals met zonnepanelen. Ook de toepassing van ledverlichting in en rond de wijndomeinen is al een voorbeeld van een duurzame maatregel.
Groen transport
De opkomst van biologische en duurzame wijnen heeft niet alleen betrekking op de aanplanting, onderhoud en oogst van druiven in de wijngaard. He productieproces maakt daar ook onderdeel vanuit net als dat de wijnen terecht moeten komen bij de afnemers. Bijvoorbeeld bij groothandels in wijnen, maar ook bij wijnwinkels, slijterijen, supermarkten en natuurlijk uiteindelijk bij de consument. Daar zijn ook duurzame mogelijkheden voor als het om transport gaat, denk maar aan het beperken van de uitstoot van CO2 tijdens het transport.
Verpakking van wijn
Het is op allerlei manieren mogelijk om wijnen te verpakken, maar de meest gangbare manier is toch wel het bottelen van wijn in wijnflessen van glas. De verpakking van wijn kan ook met een duurzaam karakter plaatsvinden. Bijvoorbeeld door wijnflessen te gebruiken van gerecycled glas. Ook de etiketten voor de flessen wijn zijn duurzaam te maken door andere materialen her te gebruiken, zoals gerecycled papier.
Niet biologisch, wel duurzaam
De opkomst van biologische en duurzame wijnen is niet meer te stuiten, maar ook niet-biologische wijnen zijn steeds vaker duurzaam te noemen. Bijvoorbeeld omdat er gelet wordt op het energieverbruik, waterverbruik, gebruik van gerecyclede materialen en groen transport. Het etiket biologisch voor wijn is wat dat betreft nog wel minder van toepassing dan de duurzaamheidsfactor, omdat duurzaamheid op grotere schaal wordt toegepast dan het biologisch verbouwen en produceren van wijn.