Er zijn allerlei wijnregio’s in landen over de hele wereld, waarvan een aantal heel populair en bekend zijn. Er zijn regio’s die bekend staan om de beroemde druivenrassen. Daarbij zijn er verschillende factoren, die de smaak beïnvloeden. Bijvoorbeeld de kleur van de druif om rode wijn of witte wijn te produceren, maar ook de periode van rijping. Wij vertellen je graag meer over de bekendste wijnregio’s en de smaken, die een van de kenmerken van de wijnen vormen.
Bordeaux in Frankrijk
Bordeaux is een wijnregio die zich bevindt aan de Atlantische Oceaan in het zuidwestelijke deel van Frankrijk. De streek is een van de bekendste wijnregio’s in de wereld. Het zijn vooral de rode wijnen die beroemd zijn en gemaakt worden van druivensoorten als Cabernet Sauvignon en Merlot. Het karakter van Bordeaux wijnen varieert en is onder meer afhankelijk van het druivenras.
De smaak van de rode wijnen uit deze regio is krachtig en doet denken aan die van kersen, bessen en bramen. Je proeft soms ook een vleugje vanille of herkent het aroma van cederhout door het laten rijpen van de wijn in houten vaten.
Naast rode wijnen uit Bordeaux worden er witte wijnen geproduceerd en dan vooral van het druivenras Sauvignon Blanc. De smaak verschilt enorm van rode wijn uit deze wijnregio, want de witte wijnen zijn herkenbaar aan de frisse en fruitige smaak. Je proeft dan ook tonen van groene appels, citrussen, maar afhankelijk van de wijn ook een zoetige honingsmaak.
Moezel, Rheingau en Pfalz in Duitsland
Duitsland staat niet bekend als het beroemdste wijnland ter wereld, maar heeft zeker meerdere bekende wijnregio’s, waar het druivenras Riesling groeit. Bijvoorbeeld in de wijnregio Moezel en Rheingau, maar ook in Pfalz. Deze laatste wijnstreek is het meest bekend, want het is wereldwijd de grootste regio met druivensoort Riesling.
De smaak van Riesling wijnen varieert van zoet tot droog met tonen van groene appels, jasmijn, honing en limoen. De zoete variant heeft doorgaans een lager alcoholpercentage dan de droge Riesling wijn. De wijnen uit Rheingau hebben doorgaans een meer volle en complexere smaak met aroma van honing en perzik.
Toscane in Italië
Toscane is een beroemde wijnregio in Italië, waar allerlei soorten wijnen vandaan komen. Een van de meest bekende druivenrassen die hier groeit, is Sangiovese. Hier wordt de populaire rode wijn Chianti van gemaakt. Deze rode wijn uit de wijnregio Toscane kenmerkt zich door het unieke aroma met smaken van kersen en pruimen als er sprake is van jonge wijn. De oudere wijnen zijn herkenbaar aan tonen van leer en tabak.
Er groeien in Toscane ook andere populaire druivenrassen zoals Merlot en Cabernet Sauvignon. De smaak van Merlot is vol en fruitig en heeft een zachte en soepele afdronk. Naast het aroma van fruit, zoals bessen, proef je ook kruidige tonen. Cabernet Sauvignon wijnen uit de regio Toscane onderscheiden zich door de smaak en aroma van fruit, donkere chocolade, bessen en een vleugje vanille.
Bourgogne in Frankrijk
Bourgogne is in Frankrijk een grote wijnregio die te verdelen is in meerdere wijnstreken, waarvan Côte d’Or het bekendst is. Het is zelfs de wijnregio dat gezien wordt als het centrum van Bourgogne wijnen. Hier worden zowel rode wijnen als witte wijnen geproduceerd van onder meer druiven als Chardonnay en Pinot Noir.
De wijnen van Chardonnay kenmerken zich door de smaak van wit fruit in combinatie met een licht houtaroma. Er zijn goudgele wijnen uit deze streek in wijnregio Bourgogne die een intens aroma voortbrengen van zoete honing, zachte boter en fris citrus.
Pinot Noir wijnen uit de regio Côte d’Or hebben een fijne smaak met aroma’s van rood fruit als bramen, frambozen en kersen. De wijn heeft haast een fluwelen en zijdeachtige afdronk met soms een kruidige tonen.
Douro in Portugal
De wijnregio Douro in Portugal is heel bekend en spreekt bij alle liefhebbers van wijn tot de verbeelding. Dat is onder meer te danken aan het imposante karakter van de natuur met wijnterrassen die het decor van het landschap vormen. De regio geniet een grote bekendheid dankzij de portwijnen die er al vanaf de achttiende eeuw geproduceerd wordt. Port is een zoete wijn die zich kenmerkt door een volle smaak met een fruitig karakter.
Er zijn meer stevige rode wijnen uit Douro, zoals deze rode wijn die een haast zwartrode kleur heeft met de smaak van bramen en vruchten uit het woud. Naast rode wijnen, komen er ook witte wijnen uit deze Portugese wijnregio vandaan, die zich onder meer kenmerken door bloementonen en citrus aroma’s. Zo zijn er ook sterkere witte wijnen uit de Douro die fris smaken zonder dat er sprake is van een fruitige toon.