Antinori
Antinori is een begrip in de wijnwereld, het is het oudste en waarschijnlijk ook het meest gekende en gewaarde wijnhuis in Toscane. Antinori Marchese bestaat al liefst 600 jaar en is nog altijd eigendom van de familie. 26 generaties aan gepassioneerde wijnmakers, een geschiedenis die ongezien is in de wijnwereld.
Momenteel beschikt de familie in bijna alle wijnstreken in Italië wijngaarden en wijnhuizen. Overal waar ze starten, is het met één doel: de beste en lekkerste wijnen maken van die streek. Innovatie en passie zijn de drijfveren voor de familie Antinori.
Peppoli - Tignanello - Badia a Passignano - Guado al Tasso - Pian delle Vigne - Castello della Sala - Tormaresca
Wereldwijd mag je éénder welk goed restaurant binnenstappen en je ziet altijd wijnen van Antinori Marchese op de wijnkaart staan. Bijna geen enkel ander wijnhuis kan dit zeggen. Het zijn niet de goedkoopste wijnen, maar gelukkig blijven ze ver onder de prijzen van de tophuizen in Frankrijk. De kwaliteit moet zeker niet onderdoen voor die topwijnhuizen, integendeel.
Geschiedenis:
In 1180 werden Ugo en Antinori di Rinuccino officieel als eigenaren van Castello di Combiate genoemd; een eeuw later werden de intussen naar Florence verhuisde familie opgenomen in het register van de coöperatie voor zijdehandel. In 1385 werd Giovanni di Piero, een indirecte afstammeling, als leerling in het wijngilde opgenomen.
Sindsdien is de wijnbouw traditie van de Familie Antinori ononderbroken. Met de oprichting van het wijnhuis Marchesi Antinori kende men in 1895 een voorlopig hoogtepunt en al in 1898 werd de wijnmakerij in San Casciano Val di Pesa gebouwd, die tot op heden het centrum van het wijdvertakte concern met eigendommen in alle belangrijke teeltgebieden van Toscane, Umbrië, Piemonte (sinds begin jaren '90 door de aankoop van de wijnkelder Prunotto), Apulië en zelfs in Californië is.
Veel van zijn prestige heeft het traditionele, aan de moderne Toscaanse wijnbouwrevolutie deelnemende huis te danken aan zijn voormalig chef-vinoloog Giacomo Tachis, die voor buitengewone wijnen als Sassicaia, Tignanello (met name van sangiovese), Solaia (met name van cabernet) en vele andere verantwoordelijk was. Vinoloog Renzo Cotarella creëerde bovendien in het Umbrische Castello della Sala een van de beste chardonnays van Italië.