Chianti Classico Gran Selezione Castello di Brolio

Enkele eeuwen geleden formuleerde Ricasoli Bettino de basis samenstelling voor Chianti wijnen. Het is dan ook geen toeval, dit jaar scoorde Francesco Ricasoli als eerste producent ooit een perfecte 100/100 score als Chianti Classico Gran Selezione bij wereldvermaard wijnjournalist James Suckling. Het zit ‘em soms in de genen…De Chianti Classico Gran Selezione Castello di Brolio is een verfijnde wijn die zich kenmerkt door aroma's en smaken van kersen, sinaasappelschil en chocolade, met strakke en ronde tannines op een subtiele en gestructureerde manier. De precisie en elegantie van deze wijn zijn indrukwekkend.Als een van de belangrijkste en meest succesvolle wijnen van het landgoed, biedt deze Castello di Brolio een rijke en mollige smaakervaring met een mooie mix van fruit, kruiden en invloeden van de houtrijping. De wijn rijpt 22 maanden in tonneaux, waarvan slechts 30% nieuw eikenhout, wat zorgt voor hartige tonen, zachte tannines en een rijke textuur die de volle Sangiovese perfect ondersteunt.De Chianti Classico Gran Selezione Castello di Brolio markeert een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van deze gerenommeerde wijn. Gemaakt van 100% Sangiovese geselecteerd uit verschillende percelen, weerspiegelt de wijn de verschuiving naar fruit uit hoger gelegen en koelere gebieden. De drie belangrijkste grondsoorten – zandsteen, galestro-schist en alberese kalksteen – dragen bij aan de karakteristieke frisheid en elegantie van de wijn. Het frisse en scherpe karakter van Gaiole komt duidelijk naar voren, samen met gepolijste mineralen, kruiden en bosfruit.   


€ 59,90
-
Aantal
Levering 2-3 Werkdagen
Food

Drink bij

Smell

Ruik en proef

Wijnbouwer Barone Ricasoli
wijnjaar 2021
landen Italië
regio Toscane
druif Sangiovese

Enkele eeuwen geleden formuleerde Ricasoli Bettino de basis samenstelling voor Chianti wijnen. Het is dan ook geen toeval, dit jaar scoorde Francesco Ricasoli als eerste producent ooit een perfecte 100/100 score als Chianti Classico Gran Selezione bij wereldvermaard wijnjournalist James Suckling. Het zit ‘em soms in de genen…De Chianti Classico Gran Selezione Castello di Brolio is een verfijnde wijn die zich kenmerkt door aroma's en smaken van kersen, sinaasappelschil en chocolade, met strakke en ronde tannines op een subtiele en gestructureerde manier. De precisie en elegantie van deze wijn zijn indrukwekkend.Als een van de belangrijkste en meest succesvolle wijnen van het landgoed, biedt deze Castello di Brolio een rijke en mollige smaakervaring met een mooie mix van fruit, kruiden en invloeden van de houtrijping. De wijn rijpt 22 maanden in tonneaux, waarvan slechts 30% nieuw eikenhout, wat zorgt voor hartige tonen, zachte tannines en een rijke textuur die de volle Sangiovese perfect ondersteunt.De Chianti Classico Gran Selezione Castello di Brolio markeert een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van deze gerenommeerde wijn. Gemaakt van 100% Sangiovese geselecteerd uit verschillende percelen, weerspiegelt de wijn de verschuiving naar fruit uit hoger gelegen en koelere gebieden. De drie belangrijkste grondsoorten – zandsteen, galestro-schist en alberese kalksteen – dragen bij aan de karakteristieke frisheid en elegantie van de wijn. Het frisse en scherpe karakter van Gaiole komt duidelijk naar voren, samen met gepolijste mineralen, kruiden en bosfruit.   


Barone Ricasoli

Sinds de 11e eeuw is de adelijke familie Ricasoli de bewoner van Castello di Brolio en daarmee een van de oudste wijnproducenten ter wereld.

In 1841 formuleerde Baron Bettino Ricasoli de ideale druivensamenstelling voor de Chianti wijnen. Zijn recept werd in 1963 door het Chianti consortium overgenomen en de Chianti DOCG was geboren. De wijgaarden zijn gelegen in het Chianti Classico gebied en beslaan ca. 240 ha. Het totale domein is 1200 ha.

De huidige baron is de 32e generatie die het bedrijf leidt. Hij is familie van onze Koningin Paola.
Vanuit hun familiekasteel hebben de Ricasoli's een belangrijke bijdrage geleverd aan de geschiedenis van Italië. Niet alleen in politiek en cultureel opzicht maar ook aan de ontwikkeling van de wijnbouw in het Chiantigebied. Niet voor niets worden zij beschouwd als de oudste wijnfamilie ter wereld. De huidige baron is van de 32e generatie in successie. Er mag hier in Toscane van alles zijn gebeurd, oorlogen gevoerd, maar altijd gingen de Ricasoli's onverstoorbaar door met het verbouwen van hun druiven en olijven. In de loop der eeuwen werd de wijnbouw steeds belangrijker voor het Castello di Brolio en de reputatie van de wijnen verspreidde zich steeds verder. De glorie van Castello di Brolio verbleekte enigszins toen het in de jaren zestig van de afgelopen eeuw verkocht werd aan een grote drankenmultinational en naderhand nog werd doorverkocht. Men zag het bedrijf als productiemachine, waarbij vooral kwantiteit op de voor-grond stond. Francesco Ricasoli kon, ondanks een carrière als topfotograaf, uiteindelijk de drang niet weerstaan. Hij wilde toch de meer dan 850-jarige familietraditie voortzetten. Hij kocht het bedrijf begin jaren '90 terug. Geheel in stijl van zijn voorvader, de IJzeren Baron, regeert hij met harde hand en heeft maar één doel voor ogen: absolute kwaliteit. Hij huurde daarom de kennis en de ervaring in van een beroemd oenoloog, Carlo Ferrini. Wijngaarden werden herplant met betere druiven, die een lagere opbrengst combineren met een hogere kwaliteit. Ook in de kelders werden kosten noch moeite gespaard. Barone Ricasoli beseft als geen ander dat het Castello di Brolio, het oudste wijnhuis ter wereld, zich -ook volgens zijn concurrenten en collega's- op de beste gronden van Chianti Classico bevindt. De meest recente oogsten tonen aan dat de wijnen van Castello di Brolio zich weer bevinden waar ze thuishoren: aan de top van de streek.

www.ricasoli.com