• Gratis bezorgd vanaf 89€
  • Een echte winkel Huis Hardies
  • Bel ons : 00 32 14 312 718
Terug naar overzicht

Wijnweetje : Welke factoren bepalen het alcoholgehalte?

31 juli 2019

De voornaamste factor is het suikergehalte van het druivensap, maar het type gist dat in de fermentatie wordt gebruikt heeft ook een effect.
Een hoger natuurlijk suikergehalte van de druiven biedt een hoger potentieel alcoholgehalte. Omdat de druiven in warme klimaten doorgaans rijper worden (meer natuurlijke suikers bevatten), plegen wijnen uit warme wijngebieden een hoger en wijnen uit koelere gebieden een lager alcoholgehalte te hebben.  in sommige gebieden mag de wijnmaker echter voor of tijdens de fermentatie suiker of geconcentreerde druivenmost aan het druivensap toevoegen om het potentiële alcoholgehalte van de wijn te verhogen.  Daarnaast heeft de keuze van de wijnmaker voor kweekgisten boven natuurlijke gisten – omgevingsgisten – een effect op het alcoholgehalte, en verscheidene moderne, gemanipuleerde gisten  produceren aanzienlijk meer alcohol.  Het alcoholgehalte van versterkte wijnen, ten slotte is deels gebaseerd op de toevoeging van neutrale wijnalcohol tijdens het wijnbereidingsproces.
Doorgaans hebben Portugese wijnen een lager alcoholgehalte.

Nota : bij de gisting – ofwel fermentatie – voeden de gisten zich met de suikers van de druif en zetten om in ethylalcohol en kooldioxide.  Het kooldioxide ontsnapt aan de most en het grootste deel van de alcohol eindigt in de fles.