• Gratis bezorgd vanaf 89€
  • Een echte winkel Huis Hardies
  • Bel ons : 00 32 14 312 718

Wijnstijl van Your Wine Online

Eenvoudig zoeken én herkennen van uw favoriete wijn

Het kiezen van een wijn die bij u past is niet altijd eenvoudig.  Met behulp van deze smaakprofielen, kunt u snel zien welke wijn bij uw smaak past. Ook handig als u een andere wijn wilt proberen van hetzelfde smaaktype.

 

Wit Licht en Fris

  • Frisse, jonge witte wijnen met een strak mondgevoel, een heldere kleur en frisse fruitige geuren. Gemaakt van bijvoorbeeld, Gruner Veltliner, Sauvignon, Glera, Pinot Gris, Soave, Albariño
  • Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Sauvignon uit Nieuw Zeeland , Verdejo uit Portugal, Colombard uit de Gers of Albariño uit Rías Baixas.
  • Culinaire tip: bij frisse salades met een klassieke dressing van olijfolie, citroensap en azijn.

Wit Vol en Rijk

  • Volle witte wijnen met een ronde smaak en zacht mondgevoel, een heldere gouden kleur en frisse, romige geuren,hout, vanille.
  • Gemaakt van bijvoorbeeld Chardonnay,  , Marsanne, Semillon of Viognier
  • Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Californische Chardonnay en Viognier uit Frankrijk, Chablis uit de Bourgogne of een Grand Blanc uit de Bordeaux. Vaak houtgelagerd.
  • Culinaire tip: bij visgerechten, gevogelte en rijke salades.

Wit Aromatisch

  • Intense en rijke witte wijnen met een complexe smaak en lange afdronk. Kleur loopt uiteen van blinkend lichtgeel naar goudgeel. De smaak gaat van droog to zoet met in de neus steeds overheersende fruitige aroma’s
  • Gemaakt van bijvoorbeeld Riesling, Gewürtztraminer, Chenin Blanc
  • Culinaire tip: Oosterse keuken, zoet-zure gerechten of spicy gerechten

Rosé

  • Fris droge rosé wijnen met een strak mondgevoel en een subtiel karakter. Veel voorkomende geuren zijn framboos, perzik en lichte kruidigheid. De wijn is meestal bleek (zalm)roze van kleur. Gemaakt van bijvoorbeeld Cinsault en Grenache.
  • Meest kenmerkende wijn in deze categorie is Provence rosé.
  • Culinaire tip: bij salades (bijvoorbeeld Niçoise) of heerlijke tapas op een zomers terras.

Rood Licht en fruitig

  • Vriendelijke, lichte rode wijnen met een fruitig karakter en subtiele smaken. Geuren van fruit en kruidigheid zoals thijm en rozemarijn. Gemaakt van bijvoorbeeld Gamay, Pinot Noir
  • Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Beaujolais, Bourguil, Chinon en nieuwe wereld Pinot Noir.
  • Culinaire tip: bij gegrild gevogelte, lichte pastagerechten of een kaasschotel.

Rood Zachte en Soepel

  • Volle rode wijnen met een zachte én soepel smaak. Hoofdtoetsen van  rood fruit. Mooie diepe paars-rode kleur. Deze wijnen worden ook wel food-wijnen genoemd omdat ze makkelijk te combineren zijn met een groot scala aan gerechten
  • Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Cabernet, Grenache, Merlot, Valpolicella, Zinfandel, Sangiovese, Negroamaro, Rhône blend (grenache-surah-Mourvèdre)
  • Culinaire tip: Gerechten op basis van wit en rood vlees, of pasta met tomatensaus.

Rood Vol en Krachtig

  • Rijke en complexe wijnen met een intense smaak en lange afdronk. Vaak een breed palet aan geuren van fruit, kruiden en specerijen en tertiaire geuren zoals leer en tabak. Bij gerijpte wijnen meestal een dieper robijnachtige kleur.
  • Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Grands Crus Classé uit Bordeaux, Crus uit de Bourgogne en Italiaanse topwijnen zoals Barolo en Brunello, Tempranillo uit de Rioja en Syrah uit Australië, Malbec uit Argentinië, Pinotage uit Zuid-Afrika
  • Culinaire tip: bij Chateaux Briand met cantharellen, rijke wildgerechten met truffel of andere culinair hoogstaande gerechten.

Zoete Wijn

  • Volle en zoete wijnen met een zachte smaak. Geuren van overrijp fruit, honing en vanille. Kleur is vaak strogeel met goud glans.
  • Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Vin Santom Sauternes, Beaumes de Venise, Gewürztraminer Vendange tardive, Sherry, Marsala en  Port.
  • Culinaire tip: bij Tarte tatin, chocoladetaart of verschillende rijke volle kazen.

Mousserende Wijn

  • Sprankelende koolzuurhoudende wijnen, die volgens verschillende methodes wordt gemaakt waarvan de méthode traditionelle en Charmat de meest bekende zijn
  • Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Champagne, Franciacorta, Prosecco, Cava,..
  • Culinaire tip: Heerlijke als aperitief of op het terras