• Gratis bezorgd vanaf 89€
  • Een echte winkel Huis Hardies
  • Bel ons : 00 32 14 312 718
Terug naar overzicht

Wijnweetje : Wat maakt een rode wijn rood?

31 juli 2019

Opmerkelijk genoeg is dat niet het druivensap. Meer dan 99% van ’s werelds blauwe druiven heeft wit sap. Verantwoordelijk voor de kleur is het purperen of rode pigment in de schillen.  Nadat de druiven zijn gekneusd, lekken die kleurstoffen uit de schillen terwijl sap en schillen samen weken of macereren.  De wijnmaker moet en precair evenwicht zien te bereiken : hij moet het sap lang genoeg op de schillen laten om het de gewenste kleur te geven, maar niet zo lang dat het sap bittere tannines uit de schillen en pitten opneemt.

Soms wordt een kleine hoeveelheid van het zeer donkere sap van druiven als petit verdot en alicante bouschet toegevoegd aan een wijn om die een mooie diepe kleur te geven.